
Kategorie
Rodzaj produktu
-
Żywność i pasze
-
Żywność
-
Pasze
-
Wymaz
-
Herbata i herbatki owocowe
-
Jaja i produkty jajeczne
-
Grzyby
-
Kaszki, ryże na mleku
-
Kawa palona, zielona, ziarnista, mielona
-
Kawa rozpuszczalna
-
Kiełbasa
-
Koncentraty spożywcze
-
Konserwy i marynaty rybne
-
Lody
-
Lody z dodatkami
-
Majonezy i sosy majonezowe
-
Masło i mieszanki tłuszczowe
-
Mięso i produkty mięsne
-
Mleko
-
Mleko i produkty mleczne
-
Mleko w proszku
-
Napoje bezalkoholowe
-
Napoje mleczne fermentowane
-
Napoje mleczne fermentowane z dodatkami
-
Nasiona roślin oleistych
-
Nasiona roślin strączkowych
-
Odżywki
-
Oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne
-
Owoce morza
-
Owoce, warzywa i przetwory owocowe i warzywne
-
Pasze i surowce paszowe
-
Permeat, retentat
-
Popłuczyny
-
Produkty mleczne w proszku
-
Przekąski ziemniaczane
-
Przyprawy
-
Ryby i przetwory rybne
-
Serwatka płynna
-
Sery
-
Sery z dodatkami
-
Soki i nektary
-
Sól
-
Suplementy diety
-
Surowce i przetwory zielarskie
-
Śmietana i śmietanka
-
Wino
-
Woda
-
Wyroby cukiernicze
-
Wyroby garmażeryjne
-
Wyroby piekarnicze, pieczywo
-
Zboża i przetwory zbożowe
-
Zioła
-
Świeże/mrożone owoce/warzywa
-
Żelatyna
-
Żywność zawierająca czosnek/cebulę
-
Zboża i rośliny strączkowe
-
Herbata, herbata owocowa, herbata ziołowa
-
Kawa
-
Napoje energetyczne
-
Napoje alkoholowe
-
Ekstrakty kawowe
-
Herbata
-
Indyk
-
Koń
-
Kurczak
-
Wołowina
-
Owca
-
Przeżuwacze
-
Zielona kawa
-
Dodatki do żywności
Rodzaj badania
-
Liczba
-
Obecność w 0,0001g
-
Obecność w 0,001g
-
Obecność w 0,01g
-
Obecność w 0,1g
-
Obecność w 1g
-
Obecność w 5g
-
Obecność w 10g
-
Obecność w 25g
-
Obecność w 30g
-
Obecność w 50g
-
Obecność w 65g
-
Obecność w 75g
-
Obecność w 100g
-
Obecność w 125g
-
Obecność w 250g
-
Obecność w 325g
-
Obecność w 350g
-
Obecność w 375g
-
Obecność w 750g
-
Obecność w 0,001ml
-
Obecność w 0,01ml
-
Obecność w 0,1ml
-
Obecność w 1ml
-
Obecność w 10ml
-
Obecność w 25ml
-
Obecność w 50ml
-
Obecność w 100ml
-
Obecność w 250ml
-
Obecność w 900ml
-
Temperatura 10°C
-
Temperatura 15°C
-
Temperatura 20°C
-
Temperatura 25°C
Badania alergenów - Gwarancja bezpieczeństwa żywności
Eurofins, wiodący dostawca usług analitycznych, oferuje kompleksowe badania alergenów w produktach spożywczych. Nasze zaawansowane metody laboratoryjne umożliwiają precyzyjną identyfikację i kwantyfikację substancji potencjalnie alergizujących, wspierając producentów w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów oraz zgodności z obowiązującymi regulacjami prawnymi.
Zakres badań obejmuje szeroki spektrum alergenów, w tym:
• Gluten i białka zbóż glutenowych
• Komponenty mleczne (kazeina, laktoza)
• Orzechy i nasiona (włoskie, ziemne, laskowe, sezam, gorczyca)
• Produkty pochodzenia zwierzęcego (ryby, skorupiaki, mięczaki, jaja)
• Rośliny strączkowe i warzywa (soja, seler)
• Dodatki do żywności (siarczyny, lizozym)
Według ekspertów z branży spożywczej, liczba alergii pokarmowych znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Niektóre alergie związane z żywnością mają istotny wpływ na jakość życia, a w przypadku wstrząsu anafilaktycznego może dojść do jego zagrożenia.
Nietolerancje pokarmowe (np. glutenu, laktozy) lub choroba trzewna stają się jednymi z najczęściej występujących chorób genetycznych w Europie.
Badanie - Zawartość glutenu w żywności

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 9 dni
Badanie żywności - Orzech włoski - alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Food Analytica Gyula
Akredytacja: MSZ EN ISO/IEC 17025:2005
Czas realizacji badań: 7 dni
Białka mleka- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Gorczyca- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Jajo- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Kazeina- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Laktoza- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Food Analytica Gyula
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji MSZ EN ISO/IEC 17025:2005
Czas realizacji badań: 7 dni
Lizozym- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Analytik GmbH
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr DIN EN ISO/IEC 17025:2018 DAkkS D-PL-14251-01-00
Czas realizacji badań: 12 dni
Mięczaki-alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Food Analytica Gyula
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji MSZ EN ISO/IEC 17025:2005
Czas realizacji badań: 7 dni
Migdały- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Orzech laskowy- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Orzech ziemny-alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Ryba- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Seler-alergen

Metoda użyta do badań: PCR
Laboratorium wykonujące: Eurofins Food Analytica Gyula
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji MSZ EN ISO/IEC 17025:2005
Czas realizacji badań: 7 dni
Sezam- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Food Analytica Gyula
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji MSZ EN ISO/IEC 17025:2005
Czas realizacji badań: 7 dni
Siarczyn- SO2

Metoda użyta do badań: MSZ EN 1988-1:1999
Laboratorium wykonujące: Eurofins Food Analytica Gyula
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji MSZ EN ISO/IEC 17025:2005
Czas realizacji badań: 7 dni
Skorupiaki- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Polska Sp. z o.o.
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji Nr AB 1334
Czas realizacji badań: 7 dni
Soja- alergen

Metoda użyta do badań: ELISA
Laboratorium wykonujące: Eurofins Food Analytica Gyula
Akredytacja: Tak- zakres akredytacji MSZ EN ISO/IEC 17025:2005
Czas realizacji badań: 7 dni